• 1-800-123-789
  • info@webriti.com

Història

A mitjans de l’any 1967, uns quants nois procedents de l’Agrupació Escolta Pius XIIè van formar una associació per a nens/es de Cornellà, dividint-la en tres grups: un destinat a l’esbarjo amb la projecció de pel·lícules pròpies per a infants; un altre dedicat a activitats a l’aire lliure, i un altre a la promoció de l’excursionisme. Tots tres funcionaven cada diumenge. Arribats al 1969, els tres grups es van ajuntar en un sol, creant-se el Grup d’Esplai Vol i Vol, com una continuació del Grup de Barcelona (grup religiós fundat per mossèn Ignasi Colominas). La seu social era el Casal Parroquial i allà mateix es desenvolupaven les reunions i les activitats,  que van passar a fer-se els dissabtes a la tarda. Les primeres colònies d’estiu ja es van celebrar, a Santa Cecília de Montserrat, l’any 1970.

Al curs 1971-1972, el Grup de Daines de l’Agrupació Escolta Pius XIIè s’uní a nosaltres per formar un grup que duia el nom definitiu de Vol i Vol-Flama, inscrivint-se al Servei de Colònies de Vacances, però ja d’una forma totalment independent. Nasqué així el primer Grup d’Esplai de Cornellà.

Però la història continuava, i en el transcurs del 1972-1973, el Vol i Vol deixava els locals de la Parròquia on havia residit fins aleshores per establir-se als locals del Patronat. L’esplai Vol i Vol participava activament en el moviment infantil i juvenil de Cornellà.

Així, al 1973, es constitueix la Coordinadora de Centres d’Esplai de Cornellà i fruit d’aquesta, a l’any 1975, se celebrà la primera Feria-Fira infantil, acte festiu de tots els esplais de la vila. L’any 1974, es va celebrar, com un acte més de la Festa Major, el primer Sopar-Ball de la Recordança, amb la finalitat de recollir diners com a suport econòmic a les Colònies d’estiu. Aquest Sopar-Ball s’ha realitzat ininterrompudament cada any fins als nostres dies, organitzat sempre pel G. E. Vol i Vol.

Després de “patir” durant una sèrie d’anys la nostra estada al Patronat –i quan diem “patir” els que vam participar en l’Esplai en aquella època, ja saben a què ens referim- van decidir marxar i buscar altres fites fins al moment impossibles. Va ser una decisió dura i arriscada, ja que posava en dubte la pròpia continuïtat de l’esplai, en abocar-nos a la recerca de nous locals on poder estabilitzar l’entitat i aconseguir el nostre desig de continuar endavant.

Van ser uns anys difícils, un periple per diversos locals –CEIP Anselm Clavé, Parròquia de Santa Maria, Acadèmia Junyent, sense oblidar tot un curs fent esplai al carrer- i de lluita i negociacions amb l’administració de Cornellà (qui no recorda les cartellades, de les reunions a Can Vallhonrat, els plens, etc!!!). Però tot això, en lloc de desanimar-nos, ens va fer adonar de la importància que tenia per nosaltres l’esplai. Ja no es tractava de lluitar contra molins de vent. Només es tractava de fer el que realment teniem ganes de fer: ESPLAI… i prou!!!

El curs 1996-1997, amb la cessió de la tercera planta del Mercat Centre a la Plaça Lluis Companys, per part de l’Ajuntament, vam tancar un cicle. Una vegada instal·lats als nous locals, vam poder anar més enllà i obrir la primera ludoteca del barri: la Ludoteca La Pera. Semblava que ja ho teniem tot, però encara vam tenir més sorpreses agradables per part de l’Ajuntament. El curs 2001-2002 el Vol i Vol es va traslladar a fer esplai al CEIP Els Pins mentre els membres de la Brigada de l’Ajuntament adaptaven els locals per poder realitzar les nostres activitats (o és que ja no recordeu aquelles parets que no arribaven fins al sostre i les jardineres del pati on vivia la Cleo…).

Una vegada acabades les obres vam poder tornar als locals del Mercat Centre i el curs 2003-2004 (tots sabem que “las cosas de palacio van despacio”) vam fer la gran inauguració esperada per tots, amb la presència de les autoritats locals. Gràcies a tot això es va poder reprendre el projecte de la ludoteca amb La Sargantana, que agafava el relleu de l’antiga Ludoteca La Pera.

I xino xano, com qui no vol la cosa, l’any que ve fem 50 anys!!!